ЗАВИСНО ЕЛЕКТРОДИСТРИБУТИВНО ПРЕДУЗЕЋЕ
"ЕЛЕКТРО-БИЈЕЉИНА"
Желите ли примати рачун путем електронске поште?
×
Желите ли примати рачун путем електронске поште?
КЛИКНИTE ОВДЈЕ!

Цијена електричне енергије у Републици Српској, која је за све категорије потрошача најјефтинија у региону, неће се мијењати ове године, потврђено је Срни у предузећу "Електропривреда Републике Српске" (ЕРС).

У овом предузећу кажу да је цијена електричне енергије у Републици Српској до три пута јефтинија у односу на већину европских земаља.

Из ЕРС-а истичу да је основни разлог за то субвенционисање цијена како за домаћинства, тако и за индустрију која, иако је изашла на слободно тржиште, још ужива повлаштени статус.

Kада је ријеч о домаћинствима, према подацима Евростата, грађани Српске плаћају чак 52 одсто јефтинију струју од грађана Хрватске, док је у Црној Гори електрична енергија скупља за 23 одсто.

Слична је ситуација и када се направи поређење са другим електропривредама у БиХ.

Електропривреда Хрватске заједнице Херцег Босне има 16 одсто вишу цијену од ЕРС-а, а потрошачи Електропривреде БиХ плаћају 10 одсто скупљу електричну енергију.

Ниске цијене електричне енергије за мале потрошаче успјела је да одржи само Србија захваљујући државној корекцији цијена за ову категорију купаца.

С друге стране субвенцију Електропривреде Србије немају потрошачи у плавој и црвеној зони, гђе су цијене знатно веће од оних које плаћају грађани у Српској, а за црвену зону су чак 100 одсто више.

У ЕРС-у кажу да би сличан модел био најприхватљивији и за њихове потрошаче, обзиром да су грађани са просјечном потрошњом и најредовније платише електричне енергије.

Kада су у питању цијене струје за индустрију и ту су подаци скоро идентични.

Иако се цијене формирају по тржишним условима, ЕРС је остала јефтинија у односу на регион у просјеку од 20 до 80 одсто.

Тако велики потрошачи у Хрватској електричну енергију плаћају скупље за 80 одсто у односу на привреднике у Српској, у Црној Гори за 54 одсто, док су у Федерацији БиХ цијене од 20 до 45 одсто веће у односу на Српску.

Генерални директор ЕРС-а Лука Петровић рекао је Срни да ово предузеће води рачуна о стандарду грађана и да је до сада успијевало да на рачун извоза обезбиједи ниске цијене за домаћинства, а истовремено не угрози пословање компаније и не доведе у питање инвестиције и енергетску стабилност система.

Петровић је нагласио да ове године сигурно неће доћи до повећања цијене електричне енергије, а дугорочна стратегија ЕРС-а је да редовне платише и категорије са просјечном потрошњом и даље буду заштићене и субвенционисане кроз израду стратегије енергетски заштићеног купца.

Остали потрошачи ће морати да се прилагођавају постепено условима које намеће слободно тржиште.

Упоређујући цијене електричне енергије и осталих услуга које грађани плаћају, у Удружењу за заштиту потрошача наводе да је у протекле четири године дошло до повећања цијена готово свих услуга и по неколико пута у значајним процентима, док је цијена електричне енергије иста већ неколико година уназад.

"Цијене мобилне и фиксне телефоније су се мијењале, интернета такође. Kоригована је и цијена воде, иако не значајно, али је дошло до поскупљења. Иако су потрошачи и Удружење оштро реаговали на подизање цијена наши захтијеви нису уважени", каже Неђељка Илијић, предсједник Удружења за заштиту потрошача "Оаза" из Требиња.

Извор: СРНА

 

Најчешћа питања и недоумице наших крајњих купаца.
2
БРОЈ ГРАДОВА
11
БРОЈ ОПШТИНА
1688
БРОЈ ТРАФО СТАНИЦА
114193
БРОЈ MJ. MJESTA
  1. РЈ БИЈЕЉИНА
  2. РЈ УГЉЕВИК
  3. РЈ ЗВОРНИК
  4. РЈ БРАТУНАЦ
  5. РЈ ВЛАСЕНИЦА

Радна јединица Бијељина покрива територију града Бијељина и општина Пелагићево и Доњи Жабари, a у њеној организационој структури се налазе три пословнице, ПЈ Бијељина, ПЈ Јања и ПЈ Пелагићево, као и рејони Драгаљевац и Дворови.

РЈ Бијељина, преко својe 563 трафо станице и далековода укупне дужине од око 720 km, НН мреже и прикључака дужине око 2.790 km, електричном енергијом снабдијева 52.106 мјерних мјеста.

Радна јединица Угљевик покрива територију општина Угљевик и Лопаре као и мањи дио територије градa Бијељина, a у њеној организационој структури се налазе двије пословнице, ПЈ Угљевик и ПЈ Лопаре.

РЈ Угљевик, преко својих 239 трафо станица и далековода укупне дужине од око 340 km, НН мреже и прикључака дужине око 1.130 km, електричном енергијом снабдијева 14.269 мјерних мјеста.

Радна јединица Зворник покрива територије града Зворник и општине Осмаци, a у њеној организационој структури се налазе двије пословнице, ПЈ Зворник и ПЈ Козлук, као и два рејона, Брањево и Осмаци.

РЈ Зворник, преко својих 303 трафо станица и далековода укупне дужине од око 320 km, НН мреже и прикључака дужине око 1.450 km, електричном енергијом снабдијева 23.004 мјерна мјеста.

Радна јединица Братунац покрива територију општина Братунац и Сребреница, a у њеној организационој структури се налазе двије пословнице, ПЈ Братунац и ПЈ Сребреница, као и рејон Скелани.

РЈ Братунац, преко својих 307 трафо станица и далековода укупне дужине од око 470 km, НН мреже и прикључака дужине око 870 km, електричном енергијом снабдијева 11.814 мјерних мјеста.

Радна јединица Власеница покрива територију општина Власеница, Милићи, Хан Пијесак и Шековићи, a у њеној организационој структури се налази пет пословница, ПЈ Власеница, ПЈ Милићи, ПЈ Хан Пијесак, ПЈ Шековићи и ПЈ Мале хидроелектране.

РЈ Власеница, преко својих 276 трафо станица и далековода укупне дужине од око 470 km, НН мреже и прикључака дужине око 1.080 km, електричном енергијом снабдијева 13.000 мјерних мјеста.

ЗЕДП "ЕЛЕКТРО-БИЈЕЉИНА" А.Д.

Поуздан снабдјевач електричном енергијом свих категорија купаца.

СЕРТИФИКАТИ