ЗАВИСНО ЕЛЕКТРОДИСТРИБУТИВНО ПРЕДУЗЕЋЕ
"ЕЛЕКТРО-БИЈЕЉИНА"
Желите ли примати рачун путем електронске поште?
×
Желите ли примати рачун путем електронске поште?
КЛИКНИTE ОВДЈЕ!

Енергетска будућност Европе је производња енергије из обновљивих извора, затварање термоелектарана до 2050. године, повећање енергетске ефикасности. На том путу Српска држи добар корак, а на енергетском тржишту заузима стабилно и значајно мјесто. Ипак, проценат искоришћености потенцијала још је мали, иако простора за повећање има. Има ли и реалне потребе за то и хоће ли квоте за "зелене" киловате расти?

Кључне ријечи енергетске будућности су "зелени" киловати, декарбонизација, односно престанак производње енергије из фосилних и чврстих горива. Српска у тој рачуници има добре полазне основе, велике потенцијале у обновљивим изворима, али још увијек са малим процентом њихове искориштености. Реалност је да се у БиХ 60 одсто енергије добија из термоелектрана, а да су потенцијали Сунца и вјетра искориштени готово у минималном проценту.

- Неке рачунице кажу када би човјечанство користило два одсто сунчеве енергије произвело би се електричне енергије за нередне године. Оно што је потребно је да се и законодавним и стручним рјешењима крене одлучније у цијелу причу - каже Милован Бајић, аутор студије о обновљивим извориме енергије у Српској.

Највише енергије из обновљивих извора тренутно се добија из хидроптенцијала. У Стратегији енергетског развоја Српске до 2035. године предвиђена је изградња нових енергетских постројења, али и боља искориштеност Сунца и вјетра. С обзиром на потенцијале, стручањаци сматрају оправданим захтјеве да се БиХ садашње квоте за производњу киловата из сунца и вјетра повећају за по 400 мегавата.

- Ми из Републике Српске сматрамо да су то мале квоте, да смо спремни да разговарамо о повећању квота за БиХ, а имамо инвеститоре који су спремни да улажу у сфери соларних и вјетроелектрана - рекао је премијер Српске Радован Вишковић.

Из Европске енергетске заједнице стиже начелна подршка за измијену квота за БиХ, од по четиристо мегавата за соларне и вјетро електране.

- Добра је позиција Српске, а добро праћење трендова у енергетици и свега што ЕУ проводи доћи ће овдје можда за 10 година и треба размишљати и инвестиције и законодавни оквир томе прилагодити - наводи Јанез Копач, директор Секретаријата енергетске заједница Југоисточне Европе.

"Зелена енергија" и сарадања у области енергетике шанса су за повезивање региона и боље услове на европском тржишту. То носи привредну и научну повезаност и бољи стандард.

Уз питања обновљивих извора, рационалниог кориштења потенцијала, смањењу "прљавих киловата" и емисије штетних гасова, под руку иду и питања енергетске ефикасности. На том пољу Српску и БиХ чекају измјене законодавног оквира како би се поједноставиле процедуре, које су сада дуготрајне и лакше дошло до финансијских средстава.

 

Најчешћа питања и недоумице наших крајњих купаца.
2
БРОЈ ГРАДОВА
11
БРОЈ ОПШТИНА
1622
БРОЈ ТРАФО СТАНИЦА
110707
БРОЈ КУПАЦА
  1. РЈ БИЈЕЉИНА
  2. РЈ УГЉЕВИК
  3. РЈ ЗВОРНИК
  4. РЈ БРАТУНАЦ
  5. РЈ ВЛАСЕНИЦА

Радна јединица Бијељина покрива територију града Бијељина и општина Пелагићево и Доњи Жабари, a у њеној организационој структури се налазе три пословнице, ПЈ Бијељина, ПЈ Јања и ПЈ Пелагићево, као и рејон Драгаљевац.

РЈ Бијељина, преко својих 518 трафо станица и далековода укупне дужине од око 2.000 km, електричном енергијом снабдијева 50.051 крајњих купаца.

Радна јединица Угљевик покрива територију општина Угљевик и Лопаре као и мањи дио територије градa Бијељина, a у њеној организационој структури се налазе двије пословнице, ПЈ Угљевик и ПЈ Лопаре.

РЈ Угљевик, преко своје 232 трафо станице и далековода укупне дужине од око 1.120 km, електричном енергијом снабдијева 13.792 крајња купца.

Радна јединица Зворник покрива територије града Зворник и општине Осмаци, a у њеној организационој структури се налазе двије пословнице, ПЈ Зворник и ПЈ Козлук, као и два рејона, Брањево и Осмаци.

РЈ Зворник, преко својих 287 трафо станица и далековода укупне дужине од око 1.000 km, електричном енергијом снабдијева 22.569 крајњих купаца.

Радна јединица Братунац покрива територију општина Братунац и Сребреница, a у њеној организационој структури се налазе двије пословнице, ПЈ Братунац и ПЈ Сребреница, као и рејон Скелани.

РЈ Братунац, преко своје 304 трафо станице и далековода укупне дужине од преко 1.000 km, електричном енергијом снабдијева 11.525 крајњих купаца.

Радна јединица Власеница покрива територију општина Власеница, Милићи, Хан Пијесак и Шековићи, a у њеној организационој структури се налази пет пословница, ПЈ Власеница, ПЈ Милићи, ПЈ Хан Пијесак, ПЈ Шековићи и ПЈ Мале хидроелектране.

РЈ Власеница, преко своје 304 трафо станице и далековода укупне дужине око 1.250 km, електричном енергијом снабдијева 12.740 крајњих купаца.

ЗЕДП "ЕЛЕКТРО-БИЈЕЉИНА" А.Д.

Поуздан снабдјевач електричном енергијом свих категорија купаца.

СЕРТИФИКАТИ