ЗАВИСНО ЕЛЕКТРОДИСТРИБУТИВНО ПРЕДУЗЕЋЕ
"ЕЛЕКТРО-БИЈЕЉИНА"
Желите ли примати рачун путем електронске поште?
×
Желите ли примати рачун путем електронске поште?
КЛИКНИTE ОВДЈЕ!

Мала хидроелектрана "Власеница", која обиљежава седам деценија рада, спада међу најстарија енергетска постројења у Републици Српској и БиХ и значајан је субјекат у енергетском сектору, изјавио је премијер Српске Радован Вишковић.

Он је истакао да се значај Мале хидроелектране "Власеница" не огледа у количини производње електричне енергије, већ у континуитету рада овог постројења.

"Немам информацију да није била у систему. У то вријеме када је грађена, осим домаће радне снаге и материјала, сва уграђена опрема је домаће производње, од фирме `Раде Кончар` која је правила турбине које и данас раде. Мислим да је ово нешто што заиста заслужује пажњу и струке и науке да се позабави оваквим капацитетима", рекао је Вишковић новинарима у Горњем Залуковику, приликом обиљежавања 70 година рада ове мале хидроелектране.

Вишковић је истакао да је мини-хидроелектрана у Горњем Залуковику, чија је снага 0,9 мегавата, а годишње производи 5,5 гигават-часова електричне енрегије, у вријеме када је изграђена задовољавала потребе регије Бирач.

"Оно што је данас посебно важно да кажемо, када већ славимо 70 година, а знајући да овакви или слични објекти имају животни вијек до 100 година, заиста је крајње вријеме да размишљамо како га продужити. Док будем на овој позицији, учинићу све да радимо идејна рјешења да ова електрана настави да живи и послије 100 година", рекао је Вишковић.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио да је Мала хидроелектрана у Горњем Залуковику вриједна пажње и зато што је у вријеме када је изграђена трасирала пут економског развоја регије Бирач, али тадашње БиХ.

"За нас овај објекат значи нешто додатно, а то је да је он све ове године био својеврстан едукативни центар, кога су посјећивале бројне генерације ученика електротехничких школа које су овдје могле практично да спознају шта значе овакви објекти и како се у њима одвија процес производње електричне енергије", рекао је Ђокић новинарима.

Он је истакао да за Републику Српску значи овакав објекат и да показује да је будућност у изградњи малих електрана могућа, те да је оправдано и оно што се до сада изградило.

"У њих је укупно инвестирано или ће бити инвестирано око 350.000.000 КМ", рекао је Ђокић и додао да је до сада у Републици Српској изграђено 29 малих хидроелектрана сличних овој и да је 10 у изградњи.

"Ово је значајан јубилеј за МХЕ "Власеница" која функционише у оквиру "Електро-Бијељине" и она је дала значајан допринос у развоју ове регије. Наша Мини хидроелектрана је у раним годинама постојања била замајац привредног развоја за шире подручје у тадашњој држави, а посебну улогу имала је у снабдијевању становништва електричном енергијом у ратним условима, када је била једини извор енергије. У протеклом периоду смо уложили одређена средства у реконструкцију постојења, а с обзиром на њен значај, у плану су и нова улагања, како би смо имали стабилну производњу и јак електро-енергетски систем у којем значајно мјесто заузима и МХЕ "Власеница", изјавио је др Васо Арсеновић, директор ЗЕДП "Електро-Бијељина".

"Мала хидроелектрана "Власеница" урађена је радном снагом мјештана Залуковика и углавном је рађена ручно. Првих година је 35 kV вода била спојена преко Зворника са ТЕ Тузла, а у том времену била је довољна да својом снагом снабдије електричном енергијом становништво регије Бирач. Наша намјера је да је одржавамо, да произведену електричну енергију шаљемо купцима и да прославимо њен стоти рођендан", рекла је Гордана Трампић, руководилац Радне јединице "Електродистрибуција" Власеница.

Обиљежавању 70 година од изградње мале хидроелектране у Горњем Залуковику присуствовали су и званичници општине Власеница, те представници "Електропривреде Републике Српске".

 

Најчешћа питања и недоумице наших крајњих купаца.
2
БРОЈ ГРАДОВА
11
БРОЈ ОПШТИНА
1622
БРОЈ ТРАФО СТАНИЦА
110707
БРОЈ КУПАЦА
  1. РЈ БИЈЕЉИНА
  2. РЈ УГЉЕВИК
  3. РЈ ЗВОРНИК
  4. РЈ БРАТУНАЦ
  5. РЈ ВЛАСЕНИЦА

Радна јединица Бијељина покрива територију града Бијељина и општина Пелагићево и Доњи Жабари, a у њеној организационој структури се налазе три пословнице, ПЈ Бијељина, ПЈ Јања и ПЈ Пелагићево, као и рејон Драгаљевац.

РЈ Бијељина, преко својих 518 трафо станица и далековода укупне дужине од око 2.000 km, електричном енергијом снабдијева 50.051 крајњих купаца.

Радна јединица Угљевик покрива територију општина Угљевик и Лопаре као и мањи дио територије градa Бијељина, a у њеној организационој структури се налазе двије пословнице, ПЈ Угљевик и ПЈ Лопаре.

РЈ Угљевик, преко своје 232 трафо станице и далековода укупне дужине од око 1.120 km, електричном енергијом снабдијева 13.792 крајња купца.

Радна јединица Зворник покрива територије града Зворник и општине Осмаци, a у њеној организационој структури се налазе двије пословнице, ПЈ Зворник и ПЈ Козлук, као и два рејона, Брањево и Осмаци.

РЈ Зворник, преко својих 287 трафо станица и далековода укупне дужине од око 1.000 km, електричном енергијом снабдијева 22.569 крајњих купаца.

Радна јединица Братунац покрива територију општина Братунац и Сребреница, a у њеној организационој структури се налазе двије пословнице, ПЈ Братунац и ПЈ Сребреница, као и рејон Скелани.

РЈ Братунац, преко своје 304 трафо станице и далековода укупне дужине од преко 1.000 km, електричном енергијом снабдијева 11.525 крајњих купаца.

Радна јединица Власеница покрива територију општина Власеница, Милићи, Хан Пијесак и Шековићи, a у њеној организационој структури се налази пет пословница, ПЈ Власеница, ПЈ Милићи, ПЈ Хан Пијесак, ПЈ Шековићи и ПЈ Мале хидроелектране.

РЈ Власеница, преко своје 304 трафо станице и далековода укупне дужине око 1.250 km, електричном енергијом снабдијева 12.740 крајњих купаца.

ЗЕДП "ЕЛЕКТРО-БИЈЕЉИНА" А.Д.

Поуздан снабдјевач електричном енергијом свих категорија купаца.

СЕРТИФИКАТИ